T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ISPARTA / YALVAÇ - Alemdar İlkokulu

Tarihçemiz

Alemdar İlkokulu Tarihçesi

YALVAÇ ALEMDAR İLKOKULU TARİHÇESİ

1- Okulun yeri pazaraşağı mahallesinden Daracı Oğlu Hacı Ali Efendinin vakıf olarak verdiği yerdir. Civarındaki mahalle halkı tarafından bu yere 1814 senesinde iki katlı, toprak dam olarak, kara bina halinde sübyan ve hafız mektebi olarak yapılmış lup her kat koğuş halinde büyücek bir odayı ihtiva etmekte ve bu odalardan üst kattaki yazlık ve alt kattaki kışlık olarak kullanılmıştır. Bu okulda ilk defa hocalık eden şahsın lakabına izafeten adına (ZEYNEP HOCA OKULU) denmiş ve bilahare en son sibyan hocalığı yapan şahsın lakabı olan (DELİKEÇİ) okulu ismiyle tesmiye edilmiştir.

2- 99 sene Sibyan ve hafız mektebi olarak kullanılan bu okul 1913 senesinde üç sınıflı ve üç öğretmenli bir okul haline getirilmiş ve bu suretle kullanılmakta iken köhneleşmiş olması hasebi ile oturulması mahsurlu görülerek harbi umumi esnasında (1915) kapatılmış ve talebesini diğer ilkokullara devretmiştir.

3- 1915 ten 1920 yılına kadar beş sene kapalı kaldıktan sonra milli mücadelenin en hararetli günlerinde ve Rumların tehciri sırasında sevke tabi Rum ustalarının kazada üç sene nezaret altında ikametleri esnasında kaza kaymakamı ve inşaat komisyonu reisi Abdurrahman'ın Delaleti ile orta okulun yıkılarak enkazına ilaveten civar mahalleler halkının kerestelik ağaç ve madeni (60) lira yardımları ile ön tarafı açık alelade evler tarzında iki katlı ve her katı üçer odaya muhtevi ve okula müsait olmayan şekilde inşa edilmiş ve inşaat üç sene devam ederek bina sona ermiş ise de okulun arka duvarının dürüst yapılmaması dolayısıyla meskur tarafın duvarı ile çatısı çok geçmeden çökmüş ve 1923 yılında bu arıza mahalleli tarafından yapılmıştır. 1924-1925 ders yılında üç sınıflı ve üç öğretmenli bir okul halinde eğitim ve öğretime başlamıştır.

4- 1924-1925 yılında okula öğretmen kadrosu verildiği zaman inşaat komisyonu azalarından olup, jandarma komutanı yüzbaşı Hüsnü Yıldırım'ın teklifi üzerine komisyonca bu okula (ALEMDAR) adı verilip tescil ettirilmiştir.

5- 1926 yılında ortaokul ilk kısımlarının kapatılması ile öğrencileri bu okula devredilmiş ve bu suretle mevcudu artarak 1926-1927 ders yılında da tam devirli bir okul haline gelmiştir.

6- Üçüncü maddede alelade bir ev olarak yapıldığı anlatılan bu okulun ön tarafına ilave ve bazı yerlerinde de tadilat yapılmak suretiyle 1928 yılında keşfi yapılarak evvela 2400 lira sonra da 2000 lira ve bilahare 1500 lira ve toplamda 5900 liralık üç posta gönderilen para ile ilave ve tadilatlarına başlanmış ve 1930 yılı başında eğitim öğretime başlamıştır.

7- Okulun bu halinde uzun seneler beş sınıflı ilkokul halinde çalışmaya devam etmiştir. Kazanın Milli Eğitim memurluğu Gazipaşa ilkokulunda bulunmasına rağmen zaman zaman bu memurluk Alemdar ilkokulunda bulunmuştur. Okul zaman zaman küçük ve büyük tamiratlar geçirmiş olarak eğitim ve öğretime devam etmiştir. Okul çok köhnemiş olarak eğitim yapılmaya devam edilmekte iken okul müdürü Sabri Çetiner'in okulun yeniden yapılması için resmi müracaatı ile okulun yeniden yapılması kararlaştırılmış olup belediye yer gösteremediğinden, okul için gelen 450, 000 lira ödenek geri gitmiştir. İkinci defa gelen para ile okulun bulunduğu yere yapılmak için karar alınmıştır.

8- Okul, öğrenci mevcuduna kafi gelmemekte iken ve bina durumu köhne ve bazı yerleri yıkılma tehlikesi ile baş başa olduğu halde derslere devam edilmekte iken 1971 senesinin mayıs ayı içerisinde mevcut okulun bahçe kısmına okulun yapılması için mütahhite verilerek başlandı. 1972 senesi kışında inşaatı devam ederek bitirilmiştir. Bazı sınıflar yeni binaya nisan ve mayıs aylarında geçerken okulun tamamı 1972 senesinin Eylül ayında yeni okula geçerek eğitime ve öğretime devam edilmiştir.

9- Bu okul 1972-1973 eğitim öğretim yılında Kaymakam İbrahim Güner , İlköğretim müdürü Ahmet BASMACI Isparta Milli Eğitim Müdürü Sadık Güneş ve beraberindekilerle birlikte25 Nisan 1973 tarihinde saat 10,00 da yeni okulun açılış merasimi yapılarak eğitim öğretime başlandı.

10- Bu binada 2000-2001 eğitim öğretim yılına kadar hizmet vermiş olup, 2001-2002 eğitim öğretim yılında şimdiki binasına taşınmış olup o tarihten beri aynı binada hizmet vermektedir.

11-

     Sınıf Öğretmeni                                                     18                
     İngilizce Öğretmeni                      1
     Rehber Öğretmen                      1
     İdareci Kadro                      2
     Şube Sayısı                    18

 

 

 

12- Müderris mah. , Bahçelievler Mah. Pazaryukarı mah. Debbağlar mah. Öğrencilerine hizmet vermektedir.

 

                                                                                                                                                                                                                                                 Mustafa Veli ŞAHİN

                                                                                                                                                                                                                                                      Okul Müdürü

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 25.02.2013 - Güncelleme: 04.09.2023 20:53 - Görüntülenme: 2454
  Beğen | 4  kişi beğendi